Is darts een sport?

Dit is een interessante vraag. Darts wordt krijgt namelijk steeds meer populairiteit in Nederland. Dit komt vooral omdat goede darters – zoals Raymond van Barneveldt en Michael van Gerwen – steeds beter op internationaal niveau presteren. Topsport, zou je zeggen? Maar is darts wel een sport?

Er zijn verschillende mensen die darts een sport noemen, maar ook die dit weerleggen. Remy Bonjasky bijvoorbeeld. De voormalig kickbokser liet nog niet zo lang geleden heel duidelijk weten wat hij van darts vond. Volgens hem doet Michael van Gerwen namelijk niet aan sport. Volgens hem is er een goede reden waarom Van Gerwen geen sportman van het jaar mag worden. Bonjasy zegt het volgende: “ “Ik vind het moeilijk om te zeggen. Maar persoonlijk vind ik darten niet echt een serieuze sport. Het is geweldig wat hij doet, maar ik vind het geen sport”.

Van top tot teen

Bonjasky vindt het een kunst wat Van Gerwen doet om elke keer de pijltjes in het goede vak te gooien, maar ziet darters zeker niet als topsporters. “Ik begrijp dat zij ook elke dag urenlang trainen. Maar ik vind dat je pas topsporter bent als je je lichaam echt tot het gaatje moet brengen, van top tot teen en dat gebeurt bij darten niet”

Voorstanders

Er zijn ook mensen die darts zeker wel een sport vinden. Jan van Gils bijvoorbeeld. Hij is al jarenlang darts-trainer en gooit zelf ook graag een pijltje. Van Gils zegt: “Om darts op topniveau uit te voeren komt veel kijken wat met topsport te maken heeft. Concentratie is een van die zaken. Het mentale vlak is zeer belangrijk, wat bij voetbal bijvoorbeeld ook geldt. Daarnaast moet je wel degelijk in topvorm zijn en is het fysieke aspect heel belangrijk. Bonjasky, weet hij eigenlijk wel goed wat darts is? Heeft hij zelf de ervaring. Ik denk het niet. Wanneer je uit vorm bent, of uitgeput, dan gooi je die pijltje makkelijk naast het bord hoor. Het is niet alleen zo mat het materiaal, zoals dartpijlen, van goede kwaliteit moet zijn, maar ook de speler moet uiterst goed bezig zijn met zijn sport, anders word je niet zomaar wereldkampioen.”