Sporten & kniebescherming

Je knieën hebben het soms zwaar te voortduren tijdens het sporten. Vooral bij activiteiten zoals handbal, volleybal, basketbal en korfbal zijn kniebeschermers onmisbaar. Zo voorkom je blessures én het is ook nog eens een stuk comfortabeler sporten. We geven je in deze blog 3 tips voor de aankoop en het gebruik van kniebeschermers.

Tip #1: de juiste maat

Een kniebeschermer moet perfect passen voor een optimale bescherming. Zo mogen ze niet te strak zitten en niet knellen. Ook moeten ze niet te groot zijn, om te voorkomen dat ze afzakken. Kniebeschermers zijn er vaak in verschillende maten. Om achter jouw maat te komen moet je de omtrek van je been net boven de knieschijf meten. De totale omtrek is dan de maat van de kniebeschermer die je nodig hebt. Zo start een XXS kniebeschermer bij 25,5 centimeter, tot een XL variant van 45 centimeter. Voor iedereen is er dus wel een geschikte kniebeschermer.  

Tip #2: de juiste bescherming

Naast de juiste maat is ook de juiste mate van bescherming belangrijk. Ben je bijvoorbeeld de expert in duiken en verdediging tijdens een volleybalwedstrijd? Dan zal je meer demping en een betere beschermlaag nodig hebben. Daarnaast is er ook nog de vraag of de kniebeschermers alleen voor binnen in de sporthal geschikt moeten zijn, of ook voor buiten op andere ondergronden zoals steen of beton. Tot slot is er nog de afweging voor het ademende vermogen van de kniebescherming.

Tip #3: vergeet het onderhoud niet

Om ervoor te zorgen dat kniebeschermers optimaal meegaan én voor hygiëne is ook een stukje onderhoud erg belangrijk. Was de kniebeschermers regelmatig met de hand in warm water in combinatie met zeep. Laat ze vervolgens in de wind drogen, zo behouden ze hun originele vorm. Vuile kniebeschermers kunnen infecties veroorzaken, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een wondje eronder.